Wat is Rebalancing?

Van overleven naar voluit leven

Rebalancing is een lichaamsgerichte benadering die lichaam en geest in balans brengt. Van overleven naar leven. Vanuit jouw eigen sterke basis en balans. Met jouw wijsheid,vanuit jouw authenticiteit en in verbinding met jezelf en anderen.

Stagnatie

Alles wat je in je jeugd maar ook later in je leven meehebt gemaakt en niet goed hebt kunnen verwerken, ligt als vaste energie opgeslagen in verschillende lagen in je lichaam. Om door te leven heb je overlevingsmechanismen ontwikkeld die je goed van dienst zijn geweest; ze hielpen je ten tijde dat je ze nodig had. Ze kwamen echter niet zonder prijs van mentale, emotionele en fysieke spanning en verkramping.

Nu lijdt je aan de mechanismen die je ooit goed hielpen en dienen ze je niet meer. Je loopt steeds tegen deze patronen aan en krijgt het ondanks alles wat je al hebt geprobeert maar niet verandert. Tijdens Rebalancing sessies onderzoek je jezelf laag voor laag. Precies op jouw eigen tempo en zonder iets te moeten.

levensenergie en stroming

Rebalancing combineert westerse en oosterse methoden met cognitieve en lichaamsgerichte methoden. Zelfonderzoek, meditatie en verschillende vormen van lichaamswerk brengen je door de verschillende lagen en ondersteunen om de gestagneerde energie los te laten.

Zo leer je met aandacht en vertraging aanwezig te zijn bij gevoelens in jouw lichaam. En bij het waarom je doet wat je doet en bij het waarom je denkt wat je denkt. Hierdoor ontstaat daar als vanzelf verandering in.
Dit geeft je meer levensenergie waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden.

Veilige omgeving

Het proces van Rebalancing kan spannend zijn omdat je lagen ontmoet van jezelf die, ooit met goede reden verborgen lagen. Anneloes biedt je een veilige en compassievolle setting. Ze stemt steeds met je af, moedigt je aan en geeft je ruimte om steeds net jouw eigen grens op te zoeken en een beetje op te rekken zodat je de fijnste versie van jezelf ontmoet.

Zelfonderzoek – Meditatie – Lichaamswerk

Rebalancing bestaat uit zelfonderzoek, meditatie en lichaamswerk. Je leert jezelf op nieuwe manieren kennen en je leert nieuwe manieren om het leven voluit te gaan beleven. Door deze letterlijke belichaming heb je een leidraad in handen om de signaleren van jouw lichaam en geest op de juiste wijze te kunnen volgen. Dit brengt een nieuwe balans, lef, plezier en de mogelijkheid om nieuwe wegen te bewandelen.

levenlang profijt

Door dit proces van het afpellen van de verschillende lagen kom je tot je kern, je ware zelf. Je ontwikkelt een gegronde basis om vastgezette patronen van spanning alsnog te kunnen doorleven en zo ontstaat er fysiek en mentaal ruimte. En is er een diepgeworteld en blijvend effect waar je je leven lang profijt hebt.

  • Zelfonderzoek maakt je bewust van wat er in je leeft. Het helpt je om te gaan voelen en om je eigen keuzes te maken.
  • Lichaamswerk bestaat uit aanraking, lichaamsgerichte oefeningen en ademhalingstechnieken zodat je je lichaam beter leert kennen en verstaan.
  • Meditatie traint je ‘aandachtsspier’. Je leert om je aandacht te focussen en om in het hier en nu aanwezig te zijn.

Veelgestelde vragen

Rebalancing is een directe hands-on vorm van lichaamsgerichte en holistische begeleiding. Het lichaam wordt gezien als een belichaming van alles wat je hebt geleerd en meegemaakt in je leven. Hierdoor zijn beperkende overtuigingen en overlevingsmechanismen ontstaan. Je leeft volgens wat je hebt geleerd in jouw verleden.
Het doel van Rebalancing is om je bewust te worden van je lichaam, gevoelens en gedachten en om het contact met jouw basis gevoel te herstellen; het herstellen van de balans en te leven in het hier en nu.
Rebalancing kan langdurig effectief zijn omdat zelfonderzoek, meditatie en lichaamswerk het bewustzijn verruimen. Het verbindt jouw geest (denken) met intelligentie van jouw lichaam en geeft je inzicht, vrijheid en balans. Vanuit deze balans krijg jij weer regie over je leven.

Rebalancing is ontstaan in de jaren ’70 in India door lichaamswerkers en therapeuten vanuit verschillende achtergronden en stromingen uit zowel het westen (Amerika, Europa) en het oosten (India). Zij hebben een manier van werken gecreëerd die heeft geleid tot de hands-on, speelse en lichaamsgerichte benadering van het welzijn van de mens. Rebalancing maakt gebruikt van technieken als Feldenkrais, Tragering, Alexander Techniek en Rolfing.
Sinds 1989 is de Nederlandse 3 jarige HBO opleiding opgericht, http://www.rebalancing.nl

Rebalancing blijkt effectief bij diverse klachten, waaronder:

  • Bij lichamelijke klachten: zoals ziekte, rugpijn, migraine, duizeligheid
  • Bij mentale en emotionele klachten: zoals stress, piekeren, angst, burn-out, laag zelfbeeld, eetproblematiek, trauma en examenstress
  • Bij ontwikkelingsproblemen van zowel kinderen, tieners en (jong)volwassenen
  • Bij persoonlijke groei en ontwikkeling
  • Als voorbereiding op en ondersteuning van de zwangerschap en het ouderschap
  • Als aanraking niet meer vanzelfsprekend is
  • Als ondersteuning van stervensbegeleiding
  • Het kan ten goede komen aan ontspanning en welzijn in het algemeen

Rebalancing kan ondersteunend zijn aan reguliere zorg.
Twijfel je of Rebalancing iets voor jou is? Neem dan even contact op met Anneloes via de contactpagina.

Rebalancing is geen snelle oplossing, maar biedt een diepgaand en blijvend effect voor levenslange voordelen.
Rebalancing is geen erotische massage.
Het verschilt met haptotherapie omdat het mindfulness gebruikt.

Ja, Rebalancing is geschikt voor mannen en maakt geen onderscheid tussen geslachten. Het biedt voordelen voor iedereen, ongeacht geslacht, door het verhogen van lichaamsbewustzijn en het loslaten van spanningen.

Rebalancing richt zich op de kern van problemen voor diepgaande transformatie, meer ontspanning, ruimte en persoonlijke inzichten. Het helpt bij diverse emotionele, mentale en fysieke klachten. Ook draagt het bij aan de relatie met jezelf, met je partner of kinderen en op het gebied van werk.

Als je streeft naar ontspanning, persoonlijke of professionele ontwikkeling, betere relaties, of het omgaan met fysieke of emotionele pijn, dan kan Rebalancing iets voor jou zijn. Je bent welkom voor een sessie om kennis te maken met Rebalancing.

Twijfel je of Rebalancing iets voor jou is? Neem dan even contact op met Anneloes via de contactpagina.

Nee, je hoeft geen specifieke vaardigheden of voorkennis te hebben; je bent welkom zoals je nu bent.

Een sessie begint altijd met een gesprek over hoe het nu met je is. We inventariseren jouw vraag en vervolgen met zelfonderzoek, meditatie en lichaamswerk. Lichaamswerk kan bestaan uit verschillende vormen van massage en aanraking en ook uit lichaamsgerichte oefeningen zonder aanraking.
De nadruk van de sessie ligt op persoonlijke ontwikkeling en het toepassen van ervaringen in het dagelijks leven. Anneloes zal je begeleiden om steeds de verbinding tussen lichaam en geest (denken) te maken. Wil je meer weten over het verloop van een sessie? Lees dan het ervaringsverhaal van Lisa.

Kinderen
Jij als ouder/opvoeder, het kind en Anneloes maken kennis aan de hand van wat speelse lichaamsgerichte oefeningen. Naar aanleiding van de telefonische intake zullen we starten met het inventariseren van de wensen van het kind en daarmee werk met oefeningen of we zullen direct starten met Rebalancing massage. De sessie kan worden ondersteund door kalme muziek. Zeker bij kinderen die te maken hebben met overprikkeling kan muziek een positieve bijdrage leveren aan hun ontspanning. Een sessie voor kinderen duurt zo’n 45 minuten.

Tieners
Afhankelijk van de vraag en de situatie van de tiener zullen we gezamenlijk met jou als ouder/opvoeder erbij kennis maken of zullen de tiener en Anneloes gezamenlijk kennis maken. De kennismaking zal zijn middels laagdrempelige en lichaamsgerichte oefeningen of middels een gesprek. Afhankelijk van de vraag en de leeftijd zullen we zelfonderzoek doen, een passende vorm van meditatie en lichaamswerk op de massagetafel of met lichaamsgerichte oefeningen. Een sessie duurt zo’n 1,5 uur.

Ja, je mag aanwezig zijn bij de sessies maar het hoeft niet. Als jouw kind duidelijk een andere wens heeft, zal Anneloes dit met jou en jouw kind bespreken.

Dit hangt dit af van meerdere aspecten, zoals jouw vraag en voorgeschiedenis en mate waarin je Rebalancing meeneemt in jouw dagelijks leven.
Het volgens van zes sessies wordt wel aanbevolen om te zien wat Rebalancing voor jou kan doen.

De sessies vinden al naar gelang jouw wens iedere week, iedere twee, drie of vier weken plaats. Op den duur kan het ook minder vaak en komen sommige mensen twee of vier keer per jaar als ‘APK’.

Ja, ook professionals kunnen profiteren van Rebalancing. Bepaalde werkgerelateerde vraagstukken en/of klachten lenen zich prima om te onderzoeken via Rebalancing.

Ja, Rebalancing kan complementair zijn aan andere behandelingen.

Het kan allebei en jij hebt hierin helemaal de regie; je kunt kiezen voor meer of minder kleding. Anneloes nodigt je wel uit om in onderbroek op de massagetafel te liggen. Huid op huid contact stimuleert de activatie van bepaalde hormonen waardoor het lichaam tot rust komt. Dit is echter wel afhankelijk van jouw voorgeschiedenis. Jij kunt aangeven wat je wilt.

Anneloes respecteert jouw gevoelens volledig. Wel kunnen schaamte en angst voor aanraking het waard zijn om te onderzoeken.
Je hoeft niet aangeraakt te worden als je dat niet wilt; er zijn meer manieren om lichaamsgericht te werken.

AAnneloes is aangesloten bij Vereniging Rebalancing Nederland en CAT Vergoedbaar. De behandelingen kunnen mogelijk vergoed worden door je zorgverzekeraar.
Neem zelf contact op met je zorgverzekering om uitsluitsel te krijgen.

Het Rebalancing proces van Lisa

Lisa’s verhaal gaat over haar zoektocht naar persoonlijke groei. Ze liep lang rond met verschillende klachten, zowel op fysiek en mentaal emotioneel gebied.

Reguliere therapieën hebben haar wel inzichten gegeven maar geen grote blijvende verandering gebracht. Ze koos voor Rebalancing vanwege de lichaamsgerichte aanpak in combinatie met mindfulness en zelfonderzoek.

Hieronder een verslag van haar eerste zes sessies.

We maakten kennis en spraken over mijn klachten, wensen en verwachtingen. We vervolgden met zelfonderzoek, meditatie en lichaamswerk op tafel waarbij ik de mogelijkheid kreeg in ondergoed of kleding op de massagetafel te komen.

De sessie bracht me inzicht in hoe mijn fysieke sensaties verbonden zijn met mijn emotionele ervaringen en verleden. Ik ontdekte dat veel van mijn dagelijkse uitdagingen wortels hebben in diepere, onderliggende gebeurtenissen. Het was een openbaring om te zien hoe mijn lichaam me verhalen vertelt die mijn geest soms negeert of verbergt.

Na de sessie nam ik de tijd om te reflecteren op wat ik had ervaren. Anneloes creëerde een afgestemde, veilige en ondersteunende omgeving. Ik heb gemerkt dat het onderzoeken van delen van mezelf waar ik liever niet naar kijk, hoe uitdagend ook, een essentiële stap is op mijn weg naar herstel.

Tijdens het zelfonderzoek en op de massagetafel nodigde Anneloes me steeds weer uit om bewust te zijn van de sensaties in mijn lichaam terwijl zij mijn lichaam aanraakte en ik mijn ervaringen deelde. Anneloes nodigde me uit om mijn lichaam te bewegen zoals het wilde, wat me hielp om door de emoties heen te bewegen. De bewegingen die ik mijn lijf liet maken en de begeleiding door Anneloes hielpen me om door de emoties heen te bewegen in plaats van ze weg te maken.

Ik kwam gehaast en laat aan, overweldigd door de chaos van de dag. Ik kreeg de ruimte om mijn ervaringen en frustraties te delen waarna Anneloes me begeleide vanuit enkel in mijn hoofd zijn naar ook zijn bij mijn gevoel. Daar voelde ik zowel ruimte als spanning. De oefening, waaronder met ademhaling, die we deden hielp me om met meer bewustzijn in mijn lichaam te zijn waardoor mijn gedachten kalmeerden. Anneloes benadrukte het belang van het terugbrengen van mijn aandacht naar het huidige moment, een vaardigheid die ik in mijn dagelijks leven kan toepassen; in de rij voor de kassa, in de auto, tijdens werk, etc.

De vorm van opstellingenwerk waarbij ik afwisselend mijn eigen positie en die van bepaalde overtuigingen nam gaf me snel doorleefd inzicht in de dynamiek van mijn gezin van herkomst en hoe deze mijn huidige leven en persoonlijke relaties beïnvloeden. Door fysiek tussen deze posities te bewegen, kon ik verschillende perspectieven ervaren en tot nieuwe inzichten komen.

Tijdens het lichaamswerk op de massagetafel ontdekte ik dat ik vaak onbewust spanning in verschillende delen vasthield, wat invloed had op mijn ademhaling. De begeleiding hielp me om deze spanning te voelen waardoor het kon transformeren, wat leidde tot een gevoel van kracht, ruimte en rust.

Deze sessie was bijzonder waardevol voor mij.

De sessie begon met een bodyscan gevolgd door zelfonderzoek. Er kwamen verschillende thema’s naar voren. Een stukje psycho-educatie hielp me bij het begrijpen van de oorsprong en ontwikkeling van bepaalde onaangename gevoelens. Hierdoor kreeg ik een nieuwe perspectief op het hoe er waarom diepgewortelde patronen en overtuigingen uit mijn verleden mijn huidige leven beïnvloeden.

Een intens moment op de massagetafel volgde, waar ik werd aangemoedigd om mijn gevoelens van boosheid en schaamte te uiten. Dit resulteerde in een krachtige emotionele ontlading, waarbij Anneloes me uitnodigde om mijn stem te gebruiken om dingen te zeggen en te schreeuwen. Dit was een bevrijdend moment, waarin ik dingen kon uiten die ik als kind had willen zeggen, maar nooit had gedurfd. Anneloes ondersteunde mij hierbij steeds met de aandacht op mijn lichaam te blijven houden zodat ik dit kon blijven voelen voelen. Zo kon ik alles ervaren terwijl ik er met mijn volle bewustzijn bij was.

De sessie eindigde met lichte aanrakingen door Anneloes, wat mij hielp om te ontspannen en de ervaringen van de sessie te integreren. Deze aanrakingen boden een tegenwicht voor de intense emoties en stelden me in staat om tot rust te komen.

We begonnen met zelfonderzoek, aangezien ik na de vorige sessie met een specifiek thema worstelde. Anneloes hielp me om mijn vraagstelling te verhelderen, waardoor ik kon ervaren wat er allemaal in mij te ontdekken is in relatie tot het thema. Dit zelfonderzoek bracht een duidelijke realisatie met zich mee dat ik dingen wel anders wilde maar moeite had om de huidige situatie te accepteren en steeds wilde dat het anders was. Anneloes begeleidde mij om steeds weer naar mijn lichaam te gaan, waarbij ik spanning herkende die ik zowel in het heden als in het verleden ervoer, specifiek een traumatische gebeurtenis.

Een belangrijk deel van de sessie was gewijd aan psycho-educatie over trauma en de ‘Window of Tolerance’. Dit concept gaf mij praktische handvatten om te begrijpen wat mij triggert, hoe dit voelt, en wat er in mijn lichaam en geest gebeurt. Ik kreeg begrip en compassie voor de delen in mij die mij steeds beschermen, al is het door veel eten en het niet aangeven van mijn grenzen. Het was nodig om te overleven. Dit nieuwe inzicht stelde me in staat om beter voor mezelf te zorgen en mezelf te reguleren in tijden van stress.

Tijdens het lichaamswerk nodigde Anneloes mij uit om mijn grenzen duidelijk te voelen en aan te geven. De aanrakingen hielpen mij om mijn grenzen te ervaren en te leren aangeven, iets wat ik erg moeilijk vond. Anneloes kon aanvoelen wanneer ik grenzen bereikte en hielp mij om van deze bewust te worden en om mijn grens aan te geven. Dit proces bracht ook thema’s aan het licht die eerder voorbij kwam en waarvoor ik bang was.

Anneloes benadrukte dat het oké is om dingen te laten zijn zoals ze zijn, en dat ik compassie voor mezelf mag hebben. Dit raakte emotionele lagen in mij. Ze bleef mij ondersteunen door aanraking, oogcontact en aanmoediging om mijn stem te gebruiken, wat bijdroeg om dit proces aan te gaan en terug te gaan naar het moment van de traumatische gebeurtenis en het af te kunnen maken zoals ik het toen nodig heb gehad.

Het was een intense sessie. Ik heb mijn grenzen gezien, erkent en ze gerespecteerd. Ik was moe en heb gezorgd dat ik mezelf rust gunde na de sessie.

Tijdens deze sessie lag de focus op het verder verkennen van mijn innerlijke criticus en innerlijk kind.

Onderdeel van deze sessie was een dialoog met mijn innerlijke criticus. Ik heb meerdere posities ingenomen en kon zo alles doorvoelen. Echt een interessante methode om met jezelf in gesprek te gaan. Heel bijzonder hoe ik steeds kon schakelen tussen mezelf en mijn innerlijke criticus. Ik kwam onderwerpen tegen waar ik vaak tegenaan loop en ik heb nu handvatten om daar anders mee om te gaan, juist omdat ik het nu op deze manier heb ervaren.

Het was fijn om nog lichaamswerk op tafel te doen. Het is prettig dat mijn lichaam aangeraakt werd, zo kon het eerste deel van sessie een plekje krijgen.

Deze sessie gaf me prachtige reflectie door de innerlijke dialoog en daarbij steeds de koppeling met lichaamsbewustzijn. Ik merk dat ik er in mijn dagelijks leven beter voor mezelf en ook voor anderen kan zijn en ik heb een stuk minder last van de klachten die speelde. Ik zal nog regelmatig bij Anneloes komen omdat het me zoveel brengt. Het maakt me liefdevoller naar mezelf en anderen, het brengt me rust, minder last van mijn lichaam en ik kan beter omgaan met moeilijke situaties.

Tarieven en vergoedingen

Volwassene (28+)
Particulier: €120
Traject van vijf sessies: €555
90 minuten

Jongvolwassene (18+)
Particulier: €95
Traject van vijf sessies: €455
90 minuten

Kinderen en tieners
€47,50
45 minuten
€15 bij ieder extra kwartier

Zakelijk
€150 excl BTW
90 minuten
Traject van 5 sessies: 655

Zorgverzekering
Anneloes is aangesloten bij Vereniging Rebalancing Nederland en CAT Vergoedbaar. De behandelingen kunnen mogelijk vergoed worden door je zorgverzekeraar.

PGB
In bepaalde gevallen kun je een vergoeding voor de behandelingen aanvragen via een Persoonsgebonden Budget (PGB). Meer informatie hierover vind je op https://www.pgb.nl/.

Werkgever
Bij veel werkgevers is een budget voor persoonlijke ontwikkeling of coaching beschikbaar. Dan is het mogelijk dat de werkgever Rebalancing sessies vergoed. Informeer hierover bij jouw werkgever.

Financiële ondersteuning
Het kan ons allemaal overkomen: mocht je financiële situatie het op dit moment niet toelaten om een sessie te bekostigen, neem dan contact op voor een mogelijke oplossing.

Zorgverzekering
Anneloes is aangesloten bij Vereniging Rebalancing Nederland en CAT Vergoedbaar. De behandelingen kunnen mogelijk vergoed worden door je zorgverzekeraar.

PGB
In bepaalde gevallen kun je een vergoeding voor de behandelingen aanvragen via een Persoonsgebonden Budget (PGB). Meer informatie hierover vind je op https://www.pgb.nl/.

Werkgever
Bij veel werkgevers is een budget voor persoonlijke ontwikkeling of coaching beschikbaar. Dan is het mogelijk dat de werkgever Rebalancing sessies vergoed. Informeer hierover bij jouw werkgever.

Financiële ondersteuning
Het kan ons allemaal overkomen: mocht je financiële situatie het op dit moment niet toelaten om een sessie te bekostigen, neem dan contact op voor een mogelijke oplossing.

Annulering
Je kunt een geplande sessie tot 24 uur van tevoren kosteloos verzetten of annuleren. Bij annulering of verzetten binnen 24 uur voor de sessie wordt het volledige tarief in rekening gebracht.

Klachtenregeling
Een eventuele klacht vraagt gepaste aandacht, ook als jij en Anneloes er samen niet voldoende uitkomen. Daarom is Anneloes aangesloten bij Stichting Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). Voor informatie zie: https://kwaliteitsysteem.nl/bulk/docs/Template_algemene_voorwaarden.docx